På det svenskägda bränneriet Sankta Annas Bränneri i Lindesberg produceras här för första gången i svensk historia Absinthe, på lagligt vis vill säga.
Bränneriet grundades så sent som i februari detta år och lyckades då få de tillstånd som krävs för att tillverka den alkoholstarka drycken.
Absint produceras genom att man blötlägger olika örter som bland annat anis, fänkål och malört med sprit som sedan destilleras ett flertal gånger. Den karaktäristiska gröna färgen får man genom att man färgar spriten med blad från olika örter.
Med en alkoholhalt på hela 68 % är det kanske inget som man häller i sig en vanlig måndagskväll, men vill man testa lite mytomspunnen dryck med anor tillbaka till 1800-talet kanske det kan vara värt ett försök.
Erica Björklund Sattler
”Med en alkoholhalt på hela 68 % är det kanske inget som man häller i sig en vanlig måndagskväll”
–Absint ”häller” man inte i sig outspädd, utan när den ska drickas späder man den först med vatten ned till starkvinsnivå, ungefär 15-19%, ibland ända ned till 12%, beroende på typ av absint. Därvid blommar dofter och smaker ut optimalt. Om absinten dricks koncentrerad blir smaken endimensionell och dominerad av spriten. Betrakta därför absint som ett koncentrat som ska spädas. En fördel med den höga halten alkohol i outspädd absint är att det inte krävs några konserveringsmedel, som t ex sulfiter i rödvin, för långtidslagring. Alkoholhalten är för övrigt litet högre i grön absint än i den ofärgade blanche-varianten, eftersom klorofyllen som ger den gröna färgen (i äkta absint) annars lätt blir brun med tiden.
Ja, precis som jag sa: ”inget man häller i sig…” Men tack för informationen! 🙂