Mellan den 9-11 december hålls en vinmässa med “naturliga viner” i Frankrikes romantiska huvudstad Paris för intresserade. Detta ämne som under den senaste tiden växt sig hysteriskt starkt och blivit hett omdiskuterat, verkligen en av de nya stora trenderna i vinvärlden.
Men vad är då naturliga viner? Ja, bra fråga. En något luddig filosofi som bygger på ekologiskt tänk med så lite tillsatser som möjligt. Här kan ni läsa mer om vad som krävs för att vinet ska få kallas just “naturliga viner”.
Frågan är bara om det inte gått lite väl långt? Förut bedrevs det häxjakt på ekologiska och biodynamiska viner men nu har det vänt och häxjakten riktas nu istället mot “onaturliga viner” (alla de viner som inte kvalar in som ekologiska, biodynamiska eller naturliga viner).
Vad märkligt allt blev. Vinvärlden är väl tillräckligt stor för att alla ska få plats? Det vi istället borde fokusera på är bulkviner som säljs i box, pet och plastflaska världen över. Det om något är det verkliga hotet mot kvaliteten, och det är väl fortfarande den som ska stå i fokus. Eller?
Erica Björklund Sattler
Du har helt rätt Erica, jag är jävligt trött på alla som envisas med att servera det dom kallar för naturliga viner till gäster och kunder som absolut inte uppskattar oxiderade och spretiga viner helt utan finess, men man måste dock tillägga att producenter av dåliga viner tjänar en rejäl hacka på att sälja sitt skit till överpris.
Hej Erica
Jag läser din blogg lite sporadiskt och spontant undrar jag lite över detta inlägg. Har för det första aldrig sett dig på någon provning eller i något forum där det handlat om naturliga viner, vilket gör mig lite förundrad i första läget. Hur kan man reagera så starkt över något man inte tagit del av. Jag må ha missat dig i dessa sammanhang och ber isf om ursäkt.
För det andra förstår jag inte poängen med ditt inlägg överhuvudtaget.
Är det vad du kallar en “luddig filosofi” som ligger till grunden som gör att det blir till häxjakt eller är det är det valet att göra ett ställningstagande när det gäller hur man vill odla och framställa sina viner som skapar vad du kallar häxjakt. Eller är det att man skall blunda för all skit som tillsätts i viner bara det inte är förpackat i pet eller box? Förstår dig faktiskt inte.
Jag skulle inte vilja påstå att det pågår någon häxjakt på vad du kallar onaturliga viner bara ett starkt engagemang och kärlek för viner som är framställda på ett naturlig sätt.
Det är ingen som tvingar någon att dricka dessa viner däremot är vi väldigt begränsade vad gäller tillgången till naturliga viner utanför restaurangbranchen så jag förstår inte den här rädslan för naturliga viner och hur det skulle kunna vara en häxjakt.
Jag måste även avsluta med att citera dig själv “Vad märkligt allt blev. Vinvärlden är väl tillräckligt stor för att alla ska få plats?” gör hela ditt inlägg ännu konstigare där jag utifrån ditt inlägg bara får en känsla av att du hakar på en propaganda mot naturliga viner. Fanns det inte plats för alla?
/Jonas Letelier
Hej Jonas!
Som du säkert har sett på vår hemsida så är vårt utbud av “gröna viner” relativt stort och vi jobbar hela tiden för att det ska bli ännu större. Naturen är viktig för oss och vi väljer gärna vin som är ekologiska, biodynamiska eller “naturliga” men aldrig till bekostnad på vinets kvalitet.
Jag kallar begreppet med naturliga viner för en luddig filosofi för att det är just vad det är. Det finns inga direkta solklara riktlinjer för hur eller vad man ska göra för att vinet ska få kallas för just naturligt vin vilket gör det hela något… Luddigt.
Både du och jag vet ju att de allra flesta kvalitetsproducenter odlar och producerar sina viner med största hänsyn till miljön och att de i själva verket använder sig av ekologisk, biodynamisk eller “naturlig” odling. Skillnaden är att de inte använder det som ett försäljningsknep eller att de inte innehar ett certifikat (vilket är en lång och kostsam process). Det jag menar är att om alla istället börjar att fokusera på vinets kvalitet så får vi ju tillslut en bättre marknad för alla, sen om det är det ena eller det andra spelar kanske inte så stor roll.
Häxjakt eller inte, men du måste hålla med om att trycket på alla dessa producenter, som i årtionden faktikst odlad ekologiskt, biodynamisk eller “naturligt” men som saknar certifikat är rätt hårt. Hårt och obefogat, enligt mig. Med det inte sagt att jag är emot de “naturliga vinerna”, för det är jag verkligen inte så länge jag fortfarande får vin för pengarna, jag försöker bara beskriva hur läget faktiskt är just nu.
Och precis som jag skriver, det finns plats för alla… Och det innefattar även viner som inte benämns eko, bio, grönt, naturligt eller vad det än nu må heta. Men, det primära i vinvärlden måste fortfarande, framför allt, vara kvalitet. Och världens kvalitetsviner kommer inte från övergödslade vingårdar, de är inte söndersvavlade och inte heller ett hot mot naturen.
Erica Björklund Sattler
Hej igen
Tack för ditt svar. Jag ska försöka att inte bli långrandig. Jag är glad att du svarade och det är härligt att ni tycker naturen är viktig. Det är aldrig någon som har påstått att man skall avkalla på kvalitén för att det skall vara naturligt. Tvärtom!
Vad gäller den så kallade luddiga filosofin så kan jag bara säga att för de bönder jag har träffat så är det allt annat än luddigt utan helt solklart eller månklart..hehe!
Men om man menar att det skall finnas något slags regelverk eller certifiering för att saker skulle vara solklara så är jag helt med dig. Men då måste man ha i åtanke att det är många utav de naturliga vinbönderna som sätter sig emot alla certifieringar och regelverk bla den franska vinlagen och därför gör “bara” bordsvin. Ja gantar att det även är svar på din kommentar angående trycker på de som odlar eko, bio eller naturligt. Det är inte certifieringen som är det intressanta. Det är FILOSOFIN!
Måste även bara lite snabbt kommentera att man skulle göra naturliga viner som något slags försäljningsknep skulle vara ett väldigt mödosamt och olönsamt koncept. Att jobba utan bekämpningsmedel, industriell jäst eller att inte kontrollera med svavel är ingen komerciellt framgångsrik metod.
Men kvaliten är A och O men vi får inte glömma att det handlar om subjektiva åsikter när vi skall bedömma kvalitet och smak. Det här lär därför bli en ganska långdragen historia i vinvärlden det här!
Hej Jonas!
Så härligt att vi börjar komma överens, högre kvalitet med mer ”grön filosofi”… 🙂
Jajjemän! Inget skit i våra viner:)