Så lika men ändå så olika. Vem har inte hört talas Amarone eller Ripasso? Mindre känd är kanske det något enklare Valpolicellavinet. Men hur hänger de tre egentligen ihop och vad är det som skiljer dem åt?
Valpolicella är det så kallade ”basvinet” i området Valpolicella, i Veneto. Vinet produceras oftast av druvorna Corvina (Corvina Veronese), Rondinella, Corvinone och Molinara och genomgår traditionell rödvinsvinifikation och buteljeras oftast utan att ha varit i kontakt med ek. Det ger ett relativt lätt, mjukt och bärigt vin som bör drickas ungt.
Ripasso är ett betydligt fylligare och kraftigare vin men man använder sig av samma druvor som ovan. Skilladen är att nu jäser man musten en andra gång tillsammans med skalmassorna från Amaroneproduktionen. Vilket ger vinet mer alkohol, kraft, syra, tanniner och smak. Relativt fylligt med mycket smakrikedom. Mer matvänligt än Amaronen då den inte är fullt så koncentrerad och med en något lägre alkoholhalt. Ripasso della Valpolicella fick sin egen DOC 2009.
Amarone produceras även den av samma druvor som de två ovan nämnda vinstilarna, men här låter man druvorna torka en tid innan pressning vilket ger den koncentrerade smaken, en lång process som också är en bidragande orsak till det högre priset. Druvorna pressas sedan och druvjuicen jäser sedan ut helt till ett torrt vin. En Amarone lagras oftast 2-4 år på ekfat, ibland ännu längre. Amaronen är drickfärdig när det kommer ut på marknaden men kan lagras 10-15 år för ytterligare komplexitet.
Ni har väl inte missat “En härligt röd jul – för gourmanden”, som bjuder på en blandning av just dessa tre olika vinstilar. Köp, öppna och njut!
Erica Björklund Sattler
Lämna en kommentar