”I de vackra vita byarna är det som att tiden stått till” skriver Anders Mathlein i sin reseberättelse för SvD. Må så vara, men något som inte står still är regionens vinindustri som fullkomligt blomstrar där selektering i vingårdarna prioriteras, bevattning har blivit tillåtet och moderna anläggningar byggs upp för att öka kvaliteten, samtidigt som de värnar om sitt ursprung och sin tradition vilket återspeglas i personliga viner. Personliga, men dock så oupptäckta.
Alentejo sträcker sig nästan en tredjedel över Portugals södra del med ett inlandsklimat som uttrycks i heta och mycket torra somrar med liten nederbörd och kalla vintrar vilket resulterar i att området lämpar sig bäst för rödvinsproduktion. I norra Alentejo är det svalare medan södra delen är betydligt varmare, ju närmre kusten man kommer desto mer påverkan har Atlanten och klimatet blir hetare längre inåt land.
Jordmånen är mycket varierande och består av skiffer, granit, lera och kalksten med en del alluvial jordmån längst med floden Guadiana som flyter i de sydöstra partierna. Större delen av Alentejo är ett stillsamt och isolerat slättland där korkeken slåss med pinjetallar, olivträd och vinrankor för sin existens i den extrema miljön.
Alentejo delas in åtta underregioner där Portalegre ligger längst upp i norr och tillverkar främst kraftiga, smakrika röda viner. Borba kommer näst där man hittar röda kvalitetsviner till bra pris. Vi fortsätter ner till Redondo där rödsvinsproduktionen dominerar och i Alentejos mitt ligger Évora där man framför allt kan stoltsera med sina fylliga och fruktkoncentrerade röda viner. Reguengos gör både rött och vitt och spås en lovande framtid, Granja-Amareleja hittar vi mot den spanska gränsen där produktionen av rött vin är klar favorit. Vidigueira ligger längst västerut och är en av Portugals äldsta vinregioner, här tillverkar man mest vita viner av främst arinto, perrum och roupeiro. Moura gör fruktgenerösa viner längst i söder.
Regionens vanligaste blå druvor är aragonez (tillika Spaniens tempranillo), trincadeira (med sin positiva egenskap att den behåller sin syra även i de varmaste klimat), castelão frances, alicante bouchet och touriga nacional. Efter Portugals inträde i EU 1986 fick omvärlden upp ögonen för landet då exporten förenklades samtidigt som man tilläts plantera internationella druvsorter såsom cabernet sauvignon, syrah, merlot, sauvignon blanc och chardonnay. Men Portugal har alltid varit ett land som beskyddar sin historia och använder sig helst av sina inhemska druvsorter. Där nackdelen är att ingen känner igen druvorna men har den stora fördelen att originella druvsorter gör att vinerna härifrån behåller sin intressanta, spännande och livfulla karaktär. På samma gång som de är lättillgängliga och inställsamma. Och då inte minst vinerna från Alentejo som är en region på frammarsch.
De röda vinerna härifrån är ofta smakrika, mjuka och generösa med en kryddig fruktkoncentration tillsammans med hög kvalitet. En stil som faller många konsumenter i smaken idag, hur kan det då komma sig att så få dricker dessa viner? Kanske kan det vara så att vinerna stått i skuggan av korkeken och inte fått den uppmärksamhet de förtjänar? Alentejo kallas med all rätt ”Korkekens förlovade land” då den förser ungefär halva vinvärlden med naturkorkar. Kan en annan anledning vara att landskapet är så isolerat och glesbefolkat att människan tvivlat på liv överhuvudtaget?
Men liv finns det och bra viner produceras. Ge dem bara en chans. Denna typ av rött vin passar utmärkt till höstens smakrika mat då ofta mustiga grytor, rosa stekar och kryddiga biffar hamnar på bordet. Kolla in utbudet på invinitum av viner från Alentejo och få en upplevelse utöver det vanliga. Kanske väcks en känsla som till en början tycks främmande men som blommar ut och tilltar i total förälskelse?
Erica Björklund Sattler
[…] Alentejo är kanske främst känt för sina goda viner. Nu är inte Jan och jag några vinkännare av större mått. Vår ”Rota do Vinhos” brukar gå till Mini Preco i Moura. De som har lite större krav, kan läsa Erica Björklund Sattler utförliga artikel om provinsen Alentejos viner i ”Vår värld av viner”, Veckans vinregion – DOC Alentejo. […]
[…] men svårupptäckta juveler härifrån. I ett tidigare inlägg här på bloggen skrev jag om Alentejos vidsträckta landskap men skillnaden då var att fokus låg på vin. Nu ligger fokus på det som försluter det […]