De karaktäristiska dragen för en Sauvignon Blanc är att den är aromatisk och fruktig med en krispig syra och gröna toner som äpple, krusbär, paprika, gräs, nässlor, lime, svartvinbärsblad och örter. ”Kattkiss på en krusbärsbuske” är också en väl använd formulering när man beskriver druvans doft. Den knoppar ganska tidigt vilket gör den exemplarisk för lite svalare klimat då vinerna blir friska och fruktiga medan de i varmare delar tenderar att bli betydligt mer aromatiska.
Som sagt, druvan ger olika typer av vin beroende på var den frodas och om vi börjar i Loire, närmare bestämt i Sancerre och i Pouilly-Fumé, blir den till friska viner med pigg syra och mycket mineraltoner med en del rökighet, det sistnämnda främst i Pouilly-Fumé, där de karaktäristiska druvdragen står i bakgrunden av distriktens terroir.
I Bordeaux, framför allt i Pessac-Léognan, blandas den ofta med Semillon och fatlagras vilket är den traditionella vitvinsstilen. Den klassiska Bordeauxblandningen består av 80 % Sauvignon Blanc och 20 % Semillon. Samma druvmix fortsätter till Sauternes och Barsac där den blir till ädelsöta viner med fantastisk kvalitet. Man pratar även om modern vit Bordeaux och då står oftast Sauvignon Blanc som ensam stjärna i flaskan och lagras istället inte alls, eller på rostfria ståltankar. Tar vi oss hela vägen över Atlanten och tvärs över USA hamnar vi i Kalifornien där Fumé Blanc är Kaliforniens svar på vit Bordeauxblend som lagrats på fat.
Färdas vi i stället över till andra sidan jordklotet har Nya Zeeland gjort succé med denna druva, speciellt i Marlborough, där den blir till synnerligen rena och druvtypiska viner. Svartvinbärsblad, nyklippt gräs och krusbär är aromer som ofta framträder vilket till stor del beror på att druvan plockas ganska tidigt och att vinmakarna finner druvans karaktär som det absolut primära.
Som vi ser infinner sig denna druva i många olika skepnader utan att tappa sin personlighet och med största sannolikhet tänker vår beresta Sauvignon Blanc fortsätta sin resa till oupptäckta delar av världen där den även i fortsättningen kommer vara omtyckt och älskad, men framförallt bli till riktigt läckra viner.
Erica Björklund Sattler
Lämna en kommentar