Den spanska vinhistorien började för mer än 3000 år tillbaks då de feniciska köpmännen anlade staden Gadir (dagens Cádiz) på den spanska sydvästkusten, de hade med sig kunskap om vinrankan och dess frukt och härifrån spred sig sedan vinodlingskonsten till övriga delar av landet.
Spanien drog fördel av vinlusen när den härjade i Europa och Frankrike på mitten av 1800-talet. De franska vinbönderna flydde över Pyrenéerna, vilket inte vinlusen lyckats med, och tog med sig internationella druvsorter som Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Sauvignon Blanc och Chardonnay som man började odla i landet. I slutet av 1800-talet anlände vinlusen även till Spanien, de spanska vinbönderna hade då fördelen att de redan kände till de positiva effekterna med att ympa på amerikanska stockar.
På 90-talet kom konkurrensen från Nya Världens viner (ni vet de fylliga och fruktiga endruvsvinerna med kraft, tyngd och koncentration) och man insåg att man var tvungen att göra något för att hålla sig kvar på marknaden. Det ledde till en omfattande kvalitetsförbättring bland annat genom att modernisera i vingårdarna och i vinframställningen, korta tiden som vinet låg på fat och använda sig av internationella druvsorter.
Det har skett en fantastisk utveckling i Spanien, en utveckling som få vinländer kan mäta sig med och jag har sagt det förr men det är värt att nämna igen: Spanien producerar idag så mycket mer än bara Rioja där den nya generationens vinmakare lyckas frambringa viner som verkligen överraskar och utmanar. Över hela landet. Spanien är ett av världens främsta vinodlingsnationer med den största vinodlingsarealen och med den tredje största vinproduktionen. Vinerna är bättre än någonsin och Spanien kan stoltsera med sin unika samling av inhemska druvsorter som enbart odlas på den Iberiska halvön, dessutom är många gårdar oerhört gamla vilket ofta betyder att tradition och innovation går hand i hand tillsammans med gedigen kunskap, passion och medvetenhet.
Den senaste tiden har det pratats flitigt om Priorateffekten vilket betyder att regioner eller distrikt gör en noggrann kvalitetssatsning. Inspirationen kommer givetvis från Priorat, varav namnet, där man på rekordkort tid lyckats få en hel vinvärld att prisa distriktet till skyarna. Så följer man i Priorats fotspår kommer många av Spaniens vinodlingsområden slå oss alla med häpnad. Lägg där till charm och kvalitet och succén är ett faktum.
Erica Björklund Sattler
Lämna en kommentar