Spaniens blå frälsare som fått sitt namn efter spanskans temprano som betyder tidig, tempranillo mognar nämligen flera veckor innan de flesta andra blå druvor i landet. Den har planterats världen över men det är bara på hemmaplan och i dess grannland Portugal som den blir till riktigt stora viner. Vanligtvis.
Som med så många andra druvor anpassar sig tempranillo till miljön den lever i men det är en druva som trivs i kalkrika jordar och lite kyligare klimat som får aromer av jordgubbe, björnbär och körsbär tillsammans med en finstämd kryddighet. I många böcker står det att tempranillo har en låg syra vilket jag inte riktigt kan hålla med om. Kanske kan jag sträcka mig till medelhög syra som räcker hela vägen upp till frisk syra när den når höjd i svalare klimat som exempelvis Ribera del Duero och Rioja och det är ju ofta där vi hittar de ståndsmässiga vinerna. Vad gäller tanninstrukturen på ett tempranillovin tenderar den bli mjuk och sammetslen och vinerna är mycket lagringsdugliga. Vid vilandet på fat utvecklas sekundära aromer av tobak, kaffe, läder, mocka, choklad och vanilj och när skördeuttagen hålls nere blir den till viner med mycket finess och elegans. Tempranillo är en riktig kvalitetsdruva.
Kärt barn har många namn och tempranillo är inget undantag. Innanför Spaniens gränser, i Ribera del Duero, är den är känd som Tinto Fino och Tinto del País (betyder landets röda). I närliggande Toro går den under namnet Tinto de Toro, centrala Spanien stoltserar med Cencibel och i Katalonien kallas den för Ull de Llebre. Fortsätter vi mot grannlandet Portugal spelar den främst en viktig roll i Dourodalen, både till portvin och i andra viner, där den nämns Tinta Roriz men rör vi oss söderut till centrala Alentejo omtalas den istället Aragonez. Vem har sagt att det ska vara lätt? Och det här var bara några.
Dessutom finns det en grön variant, Tempranillo Blanca, som odlas på experimentbasis i Rioja. Den har sitt ursprung därifrån och godkändes som grön druva 2007 i DOCa Rioja. De vita vinerna tenderar att sticka upp i alkohol samtidigt som den lackar lite syra med diskreta aromer av gult äpple och ananas. Ja, vi får väl helt enkelt vänta och se, men vi ska nog inte ha några större förväntningar på denna vita klon utan låta ”Druvan av Spanien” fortsätta vara blå.
Erica Björklund Sattler
[…] Rothschild & Vega Sicilia, släpper sina första viner i juni 2012. Vinet tillverkas av Spaniens stolthet Tempranillo och årgången är 2009. Namn och pris är ännu inte känt. Någon som vill gissa? Jag […]