Låt oss börja från början. Josep Raventós producerade cava för kommersiellt bruk första gången 1872 i hjärtat av Penedès, Sant Sadurní d’Anoia. Han hade besökt Champagne samma år och där hade han sett hur vinet fått en andra jäsning på flaskan. Joseph iakttog, noterade och for hem till Spanien med sina nya kunskaper. Cava hade fötts.
När sedan phylloxera förstörde de franska champagneodlingarna blev den spanska ”xampán” det mest säljande mousserande vinet i hela världen, en omkörning i försäljningssiffror som vi dessvärre inte ser ett spår av idag. 1970 fick spanjorerna ändra namnet efter påtryckning från fransmännen och de bestämde sig då för cava som betyder källare och det är också i dessa som de lagrar sitt mousserande vin.DO Cava är inte ett begränsat geografiskt område utan druvorna kan komma från några hundra bestämda byar från olika regioner, där Katalonien med sitt Penedès står för 85 % av produktionen. En klassisk cavablandning består av 50 % macabeo, 30 % xarel-lo och 20 % parellada men det är även tillåtet att använda sig av chardonnay och malvasia. Garnacha, pinot noir, monastrell och trepat är de tillåtna blå druvorna till rosécava.
Förutom restriktionerna för vilka druvor som får användas måste man även uppfylla vissa krav på lagring. För att det ska få kallas cava måste vinet ligga minst 9 månader på sin jästfällning. Beteckningen Reserva kräver 15 månader och Gran Reserva 30 månader. Är det så att man använder sig av andra druvsorter eller inte följer reglerna kallas vinet då istället för espumoso, som kort och gott betyder mousserande på spanska.
Visst är det intressant med cava? Jag anser att det är hög tid för oss att förstå att all cava inte alls behöver vara klumpig och jordig eller sakna struktur utan att det faktiskt är ett helt fantastiskt vin att upptäcka och utforska, alltså inget lågbudgetalternativ till champagne som det ser ut på marknaden idag.
Erica Björklund Sattler
Exakt så trodde jag historiken var också och har återberättat detta ett otal gånger. Kolla in historiken i Tom Stevenssons bok ”uppslagsbok över världens viner” och tappa hakan….det gjorde jag 🙂 Han säger sig ha fullt dokumenterade fakta för sina påståenden….inte vet jag och vad spelar det för roll. Vi vet ju hur det ligger till idag..det är gott, kul å det bubblar!!
Hej Natalie!
Jag gissar på att Mr Stevensson hade druckit alldeles för mycket av de fantastiska bubblorna när han skrev boken…
Jag gillar annars hans citat ”I’m a Cava-sceptic, not a Cava-hater”…
Kul att fler gillar denna dryck tycker jag (då menar jag inte Tom) och du har väl inte missat våra två årgångsbetecknade cava från Recaredo som du kan köpa på Invinitum? (www.invinitum.com)
MVH
Erica